Strömsfors Rut

Strömsfors kennel

Rut är visserligen den tredje generationen Strömsforshundar (före henne fanns Selma V0412/83 och Fanny V1359/87), men på många sätt är hon ändå kennelns grundare. Rut visade mig vad som verkligen kunde finnas i en bra border collie och förde dessutom vidare sina egenskaper till sin avkomma i mycket hög grad. Rut var min första ”SK-hund” med många bra placeringar, men många gånger var det i arbetet på gården hennes stora begåvning kom bäst till sin rätt. Rut var en s.k. driving dog vilket var ovanligt på hennes tid. Hon kunde redan som valp lugnt och bestämt fösa en flock får så långt det gick i en viss riktning (tills stängsel, stenmurar, hus etc. var i vägen…). Trots detta var hon en mycket säker hämtare och just detta blev med tiden hennes signum. Våra marker består huvudsakligen av en enda väldigt stor hage med kombinerad vall och naturbetesmark. Skickade man ut Rut visste man att alla djur, efter ett tag, lugnt och sansat skulle dyka upp. Skulle något hinder dyka upp (finns ganska många sådana…) så löste hon det alltid även om det innebar att hon t.ex. måste valla åt fel håll ett tag för att komma förbi. En fantastisk sak med avel är just att se hur egenskaper dyker upp igen, om man läser texten till vår nuvarande hund Chif så ser man att även hon har denna egenskap! Rut är efter ovan nämnda Fanny och Lotta Oredssons HEDENE ROSE SNOW V1248/88 en parning som jag är oerhört glad att jag fick chansen att göra.

 

Jag heter Åsa Lindén Book och har sysslat med vallhunder sedan början av 80-talet då jag skaffade min första border collie.

 

Jag har alltid haft ett stort intresse för avel och föder upp hundar under kennelnamnet Strömsfors.

 

Avelsmålet för kenneln är stabila, mycket samarbetsvilliga hundar, med stor djurkänsla kombinerat med stark drivvilja. Kombinationen av min grundtik Strömsfors Rut och den import jag gjorde på 90-talet - Tom, har tillsammans lagt grunden för de hundar kenneln producerat och fortfarande producerar. Målsättningen är att få fram bra hundar för det dagliga arbetet på gården, som även kan hävda sig på vallhunds-tävlingar. Under åren har en hel del Strömsfors-hundar visat framtassarna på tävlingsbanan.

 

Sedan mitten av 80-talet har jag även varit instruktör i nuvarande Sjuhäradsvallarna och har hållit ett stort antal kurser genom åren.

VALPAR

valpar

Våra hundar

Tidgare hundar

  • Strömsfors Chif
  • Strömsfors Jo
  • Tom
  • Strömsfors Rut
  •  

VIDEOS